Ma ünnepli harmincadik születésnapját az egyiptomiak olimpiai bronzérmese, Hisam Meszbah, s ugyancsak ma harminc esztendős a franciák Grand Slam-győztese, Yves Matthieu Dafreville. Egymás ellen vívták a pekingi olimpia egyik 90 kilogrammos bronzmeccsét…


A véletlen furcsa játéka, hogy a két fiatalember – akik egyaránt 1982. március 17-én látták meg a napvilágot – éppen egymás ellen léptek tatamira pályafutásuk legfontosabb összecsapásán.


Az ominózus pekingi bronzmeccs


A küzdelmet látványos dobással végül Meszbah nyerte. Bármilyen hihetetlen, a 74 milliós észak-afrikai ország csupán egyetlen érmet szerzett a pekingi olimpián, ezt a bronzot.

Hisam Meszbah egy évvel később, a rotterdami világbajnokságon is felállhatott a dobogóra, majd az év végi kínai Grand Prix-t meg is nyerte. Immár ötszörös Afrika-bajnok, de egyelőre nem tudta kvalifikálni magát a londoni olimpiára.

Könnyen lehet, hogy hiányozni fog a nyári olimpiáról Yves Matthieu Dafreville is, aki a pekingi olimpiára stabil francia válogatottnak vallhatta magát, s jól is szerepelt az ötkarikás játékokon, ahol az ötödik helyen végzett. Aztán úgy kezdte a 2009-es szezont, mint egy üstökös: megnyerte a francia bajnokságot, a párizsi Grand Slam-tornát, majd két héttel később a hamburgi Grand Prix-t is.

A jó folytatás egy súlyos sérülés miatt nem következhetett, bár a francia judós az idei düsseldorfi tornán már újra jól szerepelt, bronzérmet vehetett át.

Nekünk is vannak ünnepeltjeink, ma ötvenhárom esztendős Petrányi Imre, a Budapesti Regionális Judószövetség elnöke, az UTE szakosztályának vezetője, illetve ma huszonnyolc a kétszeres magyar bajnok Hammer Erik. Isten éltesse őket!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)