Ezen a napon ünnepli hatvanadik születésnapját a németek olimpiai ezüstérmes judósa, Sven Loll.




Az 1991-es müncheni World Masters vége: újra ezüstérmes Loll


1983-ban és 1984-ben is ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon (mindkétszer az orosz Varajev győzte le), de hiába volt a jó rajt, az NDK nem vett részt a Los Angeles-i olimpián, így Sven Lollnak is várnia kellett az ötkarikás bemutatkozásra.

1988-ban aztán a pamplonai Európa-bajnokságon Sven Loll ezüstéremmel jelezte, hogy jó formában érkezik Szöulba, s a nyári olimpián valóban jól szerepelt: a dobogó második fokára állhatott, a francia Marc Alexandre mögött. Ezt követően kétszer is ezüstérmes lett a németországi World Masters-viadalon, s neki egyáltalán „nem jött jól” a német újraegyesítés, már nem tudott bekerülni a barcelonai olimpiára utazó egyesített német csapatba.

Visszavonulása után edzői pályafutásba kezdett, immár több mint két évtizede felelős az alsó-szászországi élvonalbeli judósokért, és ez idő alatt edzőként is nagy sikereket ünnepelhetett.

„Sok emlékezetes pillanatot élhettem át edzőként, ezek közül kiemelkedik Dmitri Peters 2012-es londoni olimpiai és a 2013-as riói világbajnokságon szerzett bronzérme, utóbb tíz másodperccel a vége előtt fordította meg a küzdelmet. Vagy 2012-ben, az oroszországi Európa-bajnokságon Christoph Lambert bronzérme, amikor a győzelmét úgy szerezte meg Iliadisz ellen, hogy reménytelen helyzetben lepett meg mindenkit egy óriási ipponnal. Természetesen sok más nagy élményem is volt, de ezek voltak a leglenyűgözőbbek. De ezek mellett azt sem lehet elhallgatni, hogy edzőként az évek során sok ősz hajszálat gyűjtöttem...” – nyilatkozta tréneri karrierjéről Sven Loll.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma negyvenkilenc éves a harmadik danos mester, Budweiser Viktor, és ma negyvennégy esztendős az ifjúsági és junior magyar bajnoki bronzérmes Essősy Ákos. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: NJV)