Nyolcvannyolc esztendővel ezelőtt ezen a napon született a belgák legendás judósa, a hőskorszak nagy alakja, Daniel Outelet.




Ilyen volt a judo a hatvanas évek elején


Daniel Outelet 1936-ban született Brüsszelben, majd a tizennyolcadik születésnapja előtt néhány nappal, 1953 márciusában szerezte meg a fekete övet, az első danfokozatot – érdekesség, hogy ez volt a harmadik hivatalos danvizsga Belgiumban. Az 1954-es brüsszeli Európa-bajnokságon Outelet lett az első belga, aki Európa-bajnoki címet nyert, az első danos kategóriában. Egy évvel később Párizsban a második danosok között lett a kontinens legjobbja. 1956-ban nem rendeztek Európa-bajnokságot, de egy évvel később, Rotterdamban Outelet ismét nyert, immár a harmadik danosok küzdelmeiben. A sorminta 1960-ban lett teljes, Amszterdamban a negyedik danosok Európa-bajnoki aranya is az övé lett. A négy kontinensbajnoki arany mellett hét belga bajnoki címet is begyűjtött pályafutása során.




Csapatverseny az 1957-es rotterdami Eb-n


Daniel Outelet lett az első belga judoka, aki elérte az ötödik danfokozatot. Versenyzői pályafutása után 1965-ben az általa alapított judoklub edzője lett, majd egészen 1970 elejéig a válogatott mellett dolgozott. A korabeli beszámolók szerint súlyos anyagi gondjai miatt harminchárom évesen eldobta magától az életét. A belga judosport napjainkig egyik legnagyobb alakjának tartja a kifinomult technikájú harcművészt.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma harmincnégy esztendős a Grand Slam- és Grand Prix-győztes, kétszeres magyar bajnok, riói és tokiói olimpikon Cirjenics Miklós, és ma huszonhét a harmadosztályú felnőtt magyar bajnok Kovács Bence. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)