Ma harmincnyolc éves a hollandok világ- és Európa-bajnok judósa, Marhinde Verkerk, aki csaknem másfél évtizeden át volt a nemzetközi mezőny egyik legjobbja, végig ugyanabban a súlycsoportban.




A 2009-es rotterdami világbajnoki döntő


Juniorként a szófiai Európa-bajnokságon elért bronzérem és a budapesti világbajnoki hetedik hely volt a legjobb eredménye, ráadásul pályája kezdetén még ott tornyosult előtte Hollandiában az olimpiai és világbajnoki érmes Claudia Zwiers.

A nagy rivalizálás egyiküknek sem tett igazán jót, bár Marhinde Verkerk 2006-ban megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot, a felnőtt világversenyeken egyik holland judós sem gyűjtött elegendő pontot a pekingi induláshoz. 2009-ben aztán Verkerk robbantott: megnyerte a rotterdami világbajnokságot, egy évvel később pedig ezüstérmet szerzett a bécsi Európa-bajnokságon.

Ha van név, amelyiktől a holland lányt kiverte a víz, akkor az csakis Joó Abigél neve lehet: a nyúlánk magyar lány tizennégy meccsükből hétszer legyőzte őt, többek között a már említett bécsi Eb döntőjében. Amúgy mindketten ötödikek lettek a londoni olimpián, s egymás mellett álltak a 2013-as budapesti Európa-bajnokság dobogójának harmadik fokán.

Csakhogy amíg Joó Abigél 2017-ben visszavonult, Marhinde Verkerk akkor kapott új erőre: a budapesti világbajnokságon ötötdik lett, majd megnyerte a World Master-versenyét, s nagy lépéseket tett a tokiói olimpia felé. Még a koronavírus-jrávány után, a harmincas évei közepén is vállalta a versenyfutást, amelynek végén – ismét Budapesten – ötödik lett a világbajnokságon, de ez már nem volt elég az ötkarikás induláshoz.

Hosszú pályafutása során – amelyet végig a 78 kilogrammosok között töltött – a vb-arany mellé nyert egy ezüst- és két bronzérmet, 2015-ben megnyerte az Európa Játékokat, de az Eb-kről is van még két ezüst- és egy bronzérme.




Verkerket a 2021-es budapesti világbajnokságon búcsúztatta el csapata


Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma hatvan esztendős a magyar bajnoki bronzérmes Bürgés Mihály, és ma harminckilenc nemzetközi versenybírónk, a korábbi junior magyar bajnoki érmes Eleki Zsolt. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)