Ma ünnepli harminchetedik születésnapját a judo elmúlt két évtizedének egyik legnépszerűbb és legeredményesebb versenyzője, a grúz származású, görög színekben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Iliasz Iliadisz.



Húsz esztendeje, a 2003-as oszakai világbajnokságon egy ismeretlen, tizenhat éves görög lépett tatamira, s nézett farkasszemet a japán bajnok Kanamaru Juszukéval. Kikapott a hazaiak sztárjától, de egy évvel később már róla beszélt a (judo)világ: az athéni olimpia dobogójának legfelső fokára állhatott, tizenhét esztendősen!

Iliadisz – korábbi nevén Dzsardzsi Zviadauri – tizenkét esztendősen emigrált Grúziából Görögországba, s a 2004-es athéni olimpián – tizenhét évesen már Európa-bajnokként – a tomboló hazai publikum előtt szerezte meg az aranyérmet. A játékok után fellépett a 90 kilogrammba, ahol a 2005-ös és a 2007-es világbajnokságon is ezüstérmet szerzett. Ezzel ő lett az első görög olimpiai és világbajnoki érmes ebben a sportágban.

Iliasz Iliadisz később számtalanszor bizonyította, nem csupán „kicsúszott” eredményről volt szó, karrierje során gyakorlatilag mindent megnyert, amit csak lehet. 2016-ban vonult vissza, de azért még néhány alkalommal judogit húzott, ha valamilyen ügy mellé állatott. Néhány esztendje az üzbég válogatott mellett dolgozik.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma tartja ötvenhetedik születésnapját olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok judósunk, Csák József, aki csaknem másfél évtizeden keresztül volt meghatározó alakja súlycsoportjának, ma hatvanhat éves a világbajnoki hetedik helyezett, háromszoros magyar bajnok Németh Károly, ma ötvenkettő a Kaposvári Judo Klub edzéseit irányító Böröcz Zsolt, s ma harminchat az ötszörös román bajnoki érmes erdélyi Balla Zsolt. Isten éltesse valamennyiüket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: Judophotos, David Finch)