A Montpellier-ben megrendezett Európa-bajnokság egyik csúcsrangadója lett a torna utolsó mérkőzése, a nehézsúlyú döntőben a finn Puumalainen vesztett helyzetből fordítva szerezte meg az aranyérmet.



Igazi csoda, ami a finn judóban zajlik, a korábban meglehetősen csekély kiemelkedő eredménnyel rendelkező finn válogatottnak (Jaana Ronkainen 1989-ben nyert Európa-bajnoki címet a hölgyeknél, s ugyanabban az évben Juha Salonen a férfiaknál, emellett Salonennek volt egy vb-bronza 1981-ből) három évvel ezelőtt lett szövetségi kapitánya a szlovénok korábbi Európa-bajnok judósát, Rok Draksic, aki nagy tervekkel vetette magát a munkába, s az eredmények egyre jobbak.

Ezek közül is kiemelkedik a huszonhat esztendős Martti Puumalainen szárnyalása: a korábban mindössze egy Grand Slam-bronzérmet szerző finn óriás augusztusban Budapesten megnyerte a World Masters-tornát, most pedig Európa-bajnok lett, egy emlékezetes összecsapás után. Alighanem hallunk még róla.



Van egy ünnepeltünk is ezen a napon: ma huszonnégy esztendős a felnőtt országos bajnoki bronzérmes, kétszeres U23-as magyar bajnok, junior magyar bajnoki ezüstérmes Iklódi Máté. Isten éltesse sokáig!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio)