Ma negyvenhat esztendős a 2004-es nyári olimpia bronzérmese, a cserkesz Haszanbi Taov. Az orosz válogatott reménysége huszonkét évesen hívta fel magára a figyelmet, amikor megnyerte a varsói A-kategóriás viadalt, ám a sydneyi olimpia már túl közel volt, Haszanbi Taovnak nem volt esélye kivívni az indulás jogát.




Taov-ippon Iliasz Iliadisz ellen a párizsi fináléban


Az új olimpiai ciklust mindjárt győzelemmel kezdte: megnyerte a minszki tornát, majd 2003-ban Európa-bajnoki ezüst-, egy évvel később pedig bronzérmes lett, az orosz válogatott első számú 90 kilósává vált. Athénban sikerrel is járt: csak a későbbi olimpiai bajnok grúz Zviadauritól szenvedett vereséget, s végül a dobogó harmadik fokára állhatott.

Az észak-kaukázusi Cserkeszföldről származó, háromszoros orosz bajnok sportoló nekiszaladt a pekingi olimpiának is, ám hiába nyerte meg egymás után kétszer is a párizsi szupertornát (2007, 2008), Kínába már Ivan Persin utazhatott, aki végül az ötödik helyen zárt.

Taov később az orosz válogatott edzője lett, és elnyerte az „Oroszország tiszteletbeli mestere” címet, amely a magyarországi Mesteredző elismerés megfelelője.




A párizsi dobogó: a görög Iliadisz (balról), Taov, a holland Huizinga és a japán Izumi
– még a Vizer-éra előtt, melegítőben, színes judogiban, strandpapucsban


Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma negyvenkilenc esztendős a kétszeres magyar bajnoki ezüstérmes Danka György, ma negyvenöt a magyar bajnok Kovács Tamás, és ma huszonöt a felnőtt, junior és ifjúsági magyar bajnok Tóth Ferenc. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: Robert Danis)