Ma ünnepli negyvenharmadik születésnapját a japánok olimpiai és világbajnoki ezüstérmese, Jokoszava Juki, aki fiatalon, már 2008-ban, a pekingi olimpia előtt csalódottan szögre akasztotta a judogit.




Hihetetlen, utolsó másodperces győzelem az athéni olimpián


Jokoszava Juki
képességei alapján a legnagyobbak közé emelkedhetett volna, ám az utolsó pillanatokban háromszor is elbukott: a 2003-as oszakai világbajnokság elődöntőjében a francia Annabelle Euranie állította meg, így a hazai publikum előtt „csak” a dobogó harmadik fokára állhatott, az athéni olimpián egy emlékezetes elődöntő után a fináléban a kínai Hszian Tung-mej fosztotta meg az aranytól, majd a 2005-ös kairói világbajnokságon is be kellett érnie az ezüsttel, erről egy másik kínai, Li Jing tehet.

Jokoszava Juki ezután már nem találta önmagát, 2007-re kikerült a japán válogatottból (erről Nisida Juka „tehetett”), ahová a pekingi olimpia idejére sem tudta visszaverekedni magát, mindent eldöntő válogatón, a japán bajnokságon Nakamura Miszato megnyerte ellene a finálét – ez volt Jokoszava Juki utolsó mérkőzése.

Visszavonulása után az egyik japán karriertámogató rendszernek köszönhetően egy évig Kanadában tanulhatott, ahol nyelviskolába járt, s közben hetente több alkalommal tanított judót egy helyi klubban. Csak rövid időre tért haza, Kanadában férjhez ment, s napjainkban is Vancouverben edzősködik.




Jokoszava Juki (alsó sor, balról) kanadai tanítványaival


Nekünk is van egy ünnepeltünk ezen a napon: ma harminckét esztendős a kétszeres magyar bajnok Kiss Norbert. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland)