Százhatvanhárom esztendővel ezelőtt született a judo alapítója, Kano Dzsigoro, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a judo napjaink egyik legnépszerűbb – az olimpiai programban is szereplő – küzdősportja lett.




Érdekesség, hogy világszerte ezen a napon ünneplik a neves mester születésnapját (ma van a Judo Világnapja is), holott Kano Dzsigoro (angol átírással Jigoro Kano) születésnapja 1860. december 10-én volt. Kano a japán Mikage városában látta meg a napvilágot, a japán holdnaptár szerint a Manen-korszak első évében, a tizedik hónap huszonnyolcadik napján. Születése idején még ezt az időszámítást használták a japánok, csak 1873-ban tértek át a Gergely-naptár alapú rendszerre, amely szerint a születésnapja valójában 1860. december 10-re esett. Japánban a hagyományok szerint október 28-án ünneplik a születésnapját, ezt a világ többi része is követte, így fordulhat elő, hogy a születési dátuma és születésnapja nem ugyanazt a dátumot fedi.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma nyolcvanhárom esztendős Dávid Tamás, az első magyar judós, aki Európa-bajnoki dobogóra állhatott, 1962-ben, Essenben bronzérmet szerzett. Ma huszonhárom a junior diákolimpiai bajnok Godó Lívia, ma ünneplik huszonkettedik születésnapjukat az Andrási testvérek, a felnőtt és junior magyar bajnok Andrási Márton és a junior magyar bajnoki ezüstérmes Andrási Gellért. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)