Ma ünnepli negyvenedik születésnapját az oroszok Európa-bajnok judósa, a 2010-ben és 2012-ben világranglista-vezető Alim Gadanov, akivel pályafutása során nagy csatákat vívott Ungvári Miklós.




Elődöntő a cseljabinszki Eb-n, akkor még két intés jukót ért


Mindjárt Alim Gadanov első komolyabb nemzetközi eredményéhez volt köze a ceglédi klasszisnak: a 2005-ös Hungária-kupa 66 kilogrammos döntőjében egymással néztek farkasszemet, s Ungi szerezte meg az aranyérmet. Gadanov még abban az évben ezüstérmet nyert az U23-as Európa-bajnokságon is, 2006-ban pedig megnyerte az orosz bajnokságot, így ő lett a válogatott első embere a súlycsoportban.

2007-ben megnyerte a pekingi olimpiai tesztversenyt, s az ötkarikás játékokra Európa-bajnoki bronzéremmel hangolt Lisszabonban. A pekingi olimpián újra szembe került Ungvári Miklóssal, s azon az emlékezetes meccsen a magyar fiú húzta a rövidebbet: hiába volt talán élete legjobb formájban, szabálytalan fogás miatt három másodperccel a meccs vége előtt leléptették. Gadanov nem tudott mit kezdeni a nagy skalppal, végül „csak” ötödik lett Pekingben.




Ungvári Miklós (balról) és Alim Gadanov Pekingben


Alim Gadanov komoly kihívót kapott a következő olimpiai ciklusban, s a hajrában hiába érte el pályafutásának legnagyobb sikerét (az elődöntőben Ungvári Miklós legyőzve Európa-bajnok lett Cseljabinszkban, s a világranglistán is átvette az első helyet), a londoni ötkarikás játékokra végül Musa Moguskov utazhatott.

Gadanov még egyszer nekifutott, a riói olimpia előtt két évvel súlycsoportot váltott, s a 73 kilogrammban ismét emlékezetes találkozót hozott a sors Ungvári Miklóssal: a 2015-ös chilei olimpiai kvalifikációs verseny döntője csúnya véget ért: Gadanov ellen kézben volt a meccs, két intéssel hátrányban is volt az orosz, amikor „lefejelte” a ceglédi sportolót. Ungvári Miklós vérző orral, de büszkén állt fel a dobogó legfelső fokára, az Európa-bajnok orosz judóst leléptették a történtek után.

Alim Gadanovnak már nem sikerült az olimpiai hajrá, a tyumenyi Grand Slamen még nyert egy bronzérmet, de ez már kevés volt, Gyenyisz Jarcev utazhatott Rióba, Gadanov pedig befejezte sportpályafutását.




A chilei párharc


Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma hetvenhat éves a magyar bajnok Mercz Flórián, ma harmincnégy az U23-as ob-bronzérmes Ruisz György, ma huszonnyolc a junior ob-bronzérmes Istenes Bence és ma huszonhárom az U23-as és junior magyar bajnoki bronzérmes Alacsony Fanni. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó:IJF, Záhonyi Tamás
FEJU Chile)