A Nemzetközi Judo Szövetség judolegendákat bemutató sorozatában a japánok olimpiai aranyérmes, kétszeres világbajnok klasszisa, a hetedik danos judomester, Szuzuki Kejdzsi idézi fel pályafutásának emlékezetes pillanatait.



A junior-világbajnok Szuzuki Kejdzsi kényszerűségből ment fel a nehézsúlyba, a kétezres évek elején ugyanis egy bizonyos Inoue Koszei uralta a 100 kilósok mezőnyét. Szuzuki Oszakában meg is nyerte a világbajnokságot az open-kategóriában, s így a nehézsúlyban indult az athéni olimpián. Ott is győzött, nem is akárhogy!

Athén után Inoue sérülése miatt visszatérhetett a száz kilósok közé, ahol 2005-ben ő lett a világbajnok. A 2007-es világbajnokságon azonban a litván Zilisnkas, egy évvel később, a pekingi olimpián pedig a német Behrla búcsúztatta, ez pedig a japán judóválogatottban egyet jelent a búcsúval.

Szuzuki azonban nem adta fel. Peking után visszatért a nehézsúlyba, második lett a 2009-es Ázsia-bajnokságon, megnyerte a kínai GP-t, ezüstérmet szerzett a tokiói Grand Slam-viadalon, csak a fináléban, a francia Rinertől kapott ki a 2010-es World Mastersen, bronzérmet szerzett a tokiói, majd egy évvel később a tyumenyi világbajnokságon. Harminckét évesen is első ember akart lenni a japán válogatottban, ám a hazai válogatókon egy komolyabb sérülés (az abszolút bajnokság során kiugrott a válla) miatt nem tudta megelőzni riválisát, Kamikavát, így utóbbi utazhatott a londoni olimpiára.

Szuzuki Kejdzsit – aki éveken át edzősködött a japán csapat mellett – 2021-ben nevezték ki a japán férfi válogatott élére.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)