Ma ünnepli negyvenhatodik születésnapját a britek Európa-bajnok judósa, Georgina Singleton. Juniorként végigverte a világot, nyert korosztályos világbajnokságot és Eb-t is, az 1996-os olimpia évében pedig, tizenkilenc évesen övé lett a Jóakarat Játékok aranyérme.




Egy tipikus, „kiharcolt” Singleton-győzelem


Georgina Singleton
Európa-bajnoki ezüstérmesként sem jutott ki a sydneyi olimpiára, két év kellett, mire feldolgozta: meg is nyerte a 2002-es maribori kontinensbajnokságot. Athénba végre kvalifikálta magát, ám a japán Jokoszavától és a belga Heylentől is kikapott, így „csak” hetedik lett.



A kudarc után már a visszavonulás gondolatával foglalkozott, előfordult, hogy 52 kilós létére a 63 kilogrammban indult egy-egy tornán, de az olimpiai kvalifikációs hajrában még egyszer nekidurálta magát. A lisszaboni Európa-bajnokságon érmet kellett szereznie a pekingi részvételhez, ám a negyeddöntőben kikapott a francia La Rizzától, s kis híján a vigaszági döntőben is veszített, ám az utolsó másodpercekben sikerült fordítania.

A happy end elmaradt, a bronzmeccsen a román Aluas-Dinea legyőzte Singletont. A sors fintora, hogy egyikük sem jutott el Pekingbe, s mindketten ezen a bizonyos bronzmeccsen léptek utoljára tatamira…

Georgina Singleton, illetve azóta már Georgian Bevan a pályafutása után családot alapított, két gyermek édesanyja, s immár több mint két évtizede matematika tanárként foglalkozik az utánpótlással.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)