Ezen a napon ünnepli negyvenkettedik születésnapját a bosnyákok Európa-bajnok judósa, Amel Mekics, aki pályafutása során jó néhányszor találta szemben magát magyar ellenféllel.




Európa-bajnoki döntő Isztambulban


Nyugodtan mondhatjuk, hogy Amel Mekics későn érő típus. Bár egy junior Európa-bajnoki bronzérem után már húsz esztendősen éremért meccselhetett a 2001-es müncheni világbajnokságon, pályafutásának legnagyobb sikerére egy újabb évtizedet kellett várni: a 2011-es isztambuli Európa-bajnokságon a román Bratát, a holland Grolt, az izraeli Zeevit, a lett Borodavkót és a grúz Zsorzsolianit legyőzve lett aranyérmes, ez volt Bosznia-Hercegovina első Európa-bajnoki győzelme ebben a sportágban.

Amel Mekics lendülete még tartott egy darabig, sorozatban négy Világkupa-éremmel – köztük egy arannyal – jelezte ezt, dobogós volt Bukarestben, Miamiben, Puerto La Cruzban és San Salvadorban is. Három olimpián vehetett részt, pechjére 2004-ben, Athénban a japán Inoue volt az első ellenfele, 2008-ban, Pekingben Hadfi Dániel vetett véget az útjának, 2012-ben, Londonban pedig a dél-koreai Vang Hi Te búcsúztatta.

Karrierje során jó néhány magyar judóssal is összemérte az erejét a nemzetközi tornákon, Cirjenics Miklóssal, Farkas Bálinttal, Hadfi Dániellel, Kosztolánczy Györggyel, Kovács Antallal, s aligha örült, ha honfitársunk várt rá, a meccsek döntő többségében ugyanis nem sikerült nyernie.


 

Nekünk is vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma huszonkilenc esztendős az U23-as Eb-bronzérmes, ötszörös felnőtt magyar bajnok Salánki Evelin, és ma huszonhárom az ifjúsági ob-bronzérmes Balogh László. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)