Ma ünnepli ötvenedik születésnapját a hollandok legendás judósa, az olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnoki harmadik helyezett, ötszörös Európa-bajnok (s hét másik Eb-érem tulajdonosa) Mark Huizinga, aki a 90 kilogrammos súlycsoport meghatározó alakja volt csaknem két évtizeden keresztül.



1996-ban, Atlantában a dél-koreai Dzson Ki Jung (ő lett az aranyérmes) ellen Huizinga vereséggel kezdett, de a vigaszágon négy győzelmet aratva felállatott a dobogó harmadik fokára. 2000-ben, Sdyneyben olimpiai aranyérmet nyert, 2004-ben, Athénban ismét egy dél-koreai Hvang Hi Te ütötte el a továbbjutástól a legjobb nyolc között, de a holland harcos ismét eljutott a dobogó harmadik fokáig. 2008-ban, Pekingben nagy párharcban legyőzte a címvédő görög Iliasz Iliadiszt, de a svájci Aschwandent már nem sikerült, a legjobb tizenhat között fejezte be negyedik olimpiáját.

Mark Huizinga ötször nyert kontinensbajnokságot, az Eb-kről összesen tizenkét érme van, harmincegy érmet (közte tizenhárom aranyat) nyert a világkupákon, nyolcszoros katonai világbajnok, tizenkétszer gyűjtötte be a holland bajnoki címet. 2018-ban választották be az IJF Hírességek Csarnokába.




Mark Huizinga (fehérben) és Tölgyesi Krisztián harca Amszterdamban,
a 2015-ös veterán világbajnokságon. Amit a holland meg is nyert...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)