Ma lenne hetvenhárom esztendős a grúz judosport nagy csillaga, az egykori Szovjetunió első judós olimpiai bajnoka, Sota Csocsisvili.



Óriás volt, s nemcsak a termetével (százkilencven centi magasra nőtt) tűnt ki a többiek közül. 1972-ben a szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Ivanov ragaszkodott hozzá, hogy a csupán huszonkét esztendős, s a szovjet bajnokság során mindössze az ötödik helyig jutó Sota Csocsisvili legyen a szovjet csapat indulója a 93 kilogrammosok mezőnyében.

Ivanov mester nem tévedet: a fiatal grúz óriás Münchenben olimpiai aranyérmet nyert, a Szovjetunió számára az elsőt ebben a sportágban.

Sota Csocsisvili sikeres pályafutása során nyert még egy olimpiai (1976-ban az open-kategóriában indult) és egy világbajnoki bronzérmet (1975, open), továbbá négy Európa-bajnoki érmet. Eredményeit nagy tisztelet övezte az egész Szovjetunióban, különösen szülőhazájában, Grúziában, ahol mindmáig hősként tekintenek rá. Hosszan tartó súlyos betegség után 2009 augusztusában, ötvenkilenc esztendős korában hunyt el.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon. Ma negyven éves a korábbi junior és ifjúsági magyar bajnok Sastin Marianna, aki birkózásban az első női világbajnoki címünket szerezte meg, ma ünnepli a huszonkilencediket a magyar bajnoki bronzérmes Kiss Vivien, s ma tölti be az ötvenkettediket a magyar bajnoki ezüstérmes Sárkány László. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)