Ma ünnepli nyolcvankettedik születésnapját a sportág első olimpiai bajnoka, a japán Takehide Nakatani, aki 1964. október 21-én állhatott fel első judósként az ötkarikás dobogó legfelső fokára.



Nakatani Takehide Hirosimában született, mind a négy testvére fekete övet viselt a judóban. Nakatani tizenkét évesen kezdett judózni, és hamar ismertté vált hazájában. Nagyszerű technikáival sokáig nem tudott bekerülni a japán válogatottba, végül néhány nappal a tokiói olimpia kezdete előtt jelölték őt a 68 kilogrammos súlycsoportba.

1964. október 21-én aztán minden egyes mérkőzését ipponnal nyerte, így megszerezte a történelmi, első judós olimpiai aranyérmet. Összesen kevesebb mint kilenc percet töltött a tatamin, hogy megnyerje három mérkőzését – ez az akkori szabályok szerint nagyon rövid időnek számított.

Nakatani nyert még egy világbajnoki bronzérmet 1967-ben (honfitársától, Hirosi Minatojától kapott ki), s nyert japán bajnoki aranyat is. Ezt követően edzősködni kezdett, az 1972-es müncheni olimpia előtt három évre a nyugat-német válogatott vezetőedzője lett, majd visszatért Hirosimába, ahol családja ékszerüzletét vette a kezébe.

A judótól sosem távolodott el, a Japán Judo Szövetség és a Hirosimai Judo Szövetség tanácsadójaként szolgált. 2003-ban a Kékszalag becsületéremmel, 2011-ben pedig a Felkelő Nap Érdemrendjével, Arany- és Ezüstsugarakkal tüntették ki a sportág népszerűsítésében elért eredményeiért. 2012-ben, a Kodokan Intézet százharmincadik évfordulóján vehette át a kilencedik danfokozatról szóló diplomát és a piros övet.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma hatvanhárom esztendős a veterán világ- és Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes és ifjúsági Eb-bronzérmes Tamás László, ma huszonhét az ifjúsági és junior korcsoportban mindent megnyerő, a felnőttek között Eb-bronzéremnél járó Gercsák Szabina, és ma huszonhárom az ifjúsági Európa-kupa-bronzérmes Tóth Csaba. Isten éltesse mindhármukat!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)