Igazi őstehetségnek tartották, akiből a világ legjobbja lehetett volna. Ma ünnepli ötvenedik születésnapját a franciák Európa-bajnok judósa, Darcel Yandzi.




Yandzi útja a hamiltoni világbajnoki dobogóig


Ha valaki tizenkilenc évesen éremért küzdhet a párizsi szupertornán, huszonegy évesen pedig már felnőtt világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, junior-világbajnok és kétszeres korosztályos Európa-bajnok, akkor nem túlzás, hogy igazi őstehetségként tekintenek rá.

Így volt ezzel a francia Darcel Yandzi, a „technika ördöge” 1992-ben ötödik lett Párizsban, megnyerte a jeruzsálemi junior Eb-t és a junior-világbajnokságot Buenos Airesben, majd 1993-ban Athénban felnőtt, Arnhemben pedig junior kontinensbajnok lett, s a hamiltoni vb dobogójára is felállhatott.

A folytatás azonban mégsem úgy alakult, ahogyan azt Yandzi szerette volna, s erről alighanem az atlantai olimpia tehet, ahol a felfokozott várakozások ellenére a francia 78 kilós elveszítette a negyeddöntőt a román Croitoru ellen, majd a vigaszágon a japán Josidától is kikapott. Ezt követően Yandzi már csak árnyéka volt önmagának, néhány Világkupa dobogó után a 2001-es párizsi Európa-bajnokságon hetedik helyezéssel mondott búcsút a nemzetközi mezőnynek, huszonnyolc esztendősen.

A judóval persze egyáltalán nem szakított, francia topversenyzők technikai edzőjeként dolgozik, de például személyi edzőként a kilencszeres kontinensbajnok egyiptomi Ramadam Darvis mellett is segédkezett.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Judoinside)