Hadobás Zétény csillaga az elmúlt hónapokban szédületes tempóban emelkedett egyre magasabbra, egészen odáig, hogy immár Észak-Amerikából is jól látható. A Magyar Nemzet cikke.




Korai lenne elkiabálni, de a magyar jégkorong-válogatott még csupán húsz éves Benjáminja negyedik magyarként kelhet el a június végi NHL-drafton. Mégsem száll a dicsőség Hadobás Zétény fejébe, ugyanolyan elszántsággal és szorgalommal végzi a dolgát, mint az elmúlt években.



Zétény decemberben az U20-as divízió I/A világbajnokságon nem csupán a bennmaradást kiharcoló magyar válogatott, hanem az egész torna legjobb játékosának választották. Februárban bekerült a magyar felnőttválogatottba, a felkészülés során minden kétséget kizáróan biztosította a helyét a vb-csapatban, a világbajnokságon aztán a három legjobb magyar hokis közé sorolták. Márciusi hírként pedig felkerült az észak-amerikai profiliga, az NHL idei draftlistájára.

„A világbajnokságon, a svédek elleni meccs után odajött hozzám Danny Brooks, a Washington Capitals igazolásokért felelős igazgatója. Beszélgettünk, mondta, tetszik neki a játékom, s hogy figyelnek a továbbiakban is. Ezek után talán érthető, hogy belevéstem az eszembe az NHL draftjának idei időpontját: június huszonnyolcadika és huszonkilencedike” – utal Hadobás Zétény az álomszerű utazás következő fontos állomására.




A diákolimpiai bajnok Hadobás Zétény egyik edzőjével, Fridrich Annamáriával


A judo volt az első vetélytárs

Hadobás Zétény ötévesen húzott először korcsolyát. Édesanyja arra kérte a férjét, hogy szombat délelőttre keressen Zétinek elfoglaltságot, hogy az újszülött kishúggal is minőségi időt tudjon tölteni. Így kötött ki Zéti a Lobogó utcai jégpályánál, ahol néhány alkalom után azt tanácsolták neki, érdemes lenne megpróbálkoznia a hokival. Hamarosan a Budai Bocsok igazolt játékosa lett, aztán váratlanul komoly vetélytársa akadt. Mármint a jégkorongnak. Hadobás Zétény hétévesen a judóba is belekóstolt, s a tehetsége eleinte inkább abban a sportágban mutatkozott meg, a Samurai Judo Club színeiben kétszer megnyerte például az országos diákolimpiát, s a nemzetközi versenyekről is mindig éremmel tért haza.

„Tizenegy éves voltam, amikor választani kellett. Addig heti kétszer judo-, háromszor pedig hokiedzésre jártam, de tovább már nem lehetett együtt csinálni a két sportágat. A hoki az U12-es korosztálytól válik komollyá, akkortól már nagy pályán játszanak a gyerekek is. Nehéz volt, mert jól ment a judo, de a hoki mint csapatsport azért jobban vonzott” – mondja Hadobás Zétény az akkori dilemmájáról.


A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Magyar Nemzet
Novák Miklós írása
Fotó: MTI, Illés Tibor
Samurai Judo Club)