Ma ünnepli negyvenkettedik születésnapját a brazilok sporttörténelmet író, kétszeres világbajnok judósa, Joao Derly.




A 2005-ös világbajnoki döntő


Nem őrzünk róla szép emlékeket: a 2005-ös kairói világbajnokságon szerezte meg az első világbajnoki címét, ő volt az aki a később bronzéremig jutó Ungvári Miklós menetelését megállította. Azon a világbajnokságon Joao Derly történelmet írt: a fináléban az akkori olimpiai címvédőt, a japán Ucsisiba Maszatót alig egy percnyi küzdelemben, ipponnal legyőzte, s ezzel megszerezte Brazília első világbajnoki aranyérmét a sportágban.

Joao Derly aztán 2007-ben, immár hazai pályán, Rio de Janeiróban megvédte címét, ám 2009-ben már Leonardo Cunha képviselte a brazil színeket a világbajnokságon, a 66 kilósok között, a súlyos sérülésekkel küzdő Derly pedig a riói Grand Slam-tornán elbúcsúzott a közönségtől.

Az olimpiákkal nem volt szerencséje, 2000-ben még túl fiatal volt, nem került a csapatba (Sydney után néhány héttel nyerte meg a junior-világbajnokságot), 2004-ben Athénban sem indulhatott, sérülés miatt csaknem másfél évet kellett kihagynia, Pekingben pedig a portugál Pedro Dias elütötte a nyolc közé jutástól.

Sportolói karrierje után a politika és a helyi ügyek szolgálatába állt, szövetségi képviselőként is szolgálta szülővárosát, a másfél millió lakosú Porto Alegrét.




Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma hatvanhárom éves a nemzetközi tornán bronzérmet elért Kiss Vince, ma negyvenkettő a magyar bajnoki ezüstérmes Balatoni Szilvia, ma harminc az ifjúsági magyar bajnok, ifjúsági Eb-hetedik Füzesi Alexandra, ugyancsak ma harminc a junior bajnoki bronzérmes Balogh Ádám Miklós, és ma huszonkettő az ifjúsági Európa-kupa győztes, junior magyar bajnok Boros Iván. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)