Bajnokok sora ünnepel ezen a napon is, ma hatvanhárom éves az olimpiai és vb-ezüstérmes német Henry Stöhr, ma hatvannégy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Thierry Rey, ma harminckilenc az olimpiai aranyérmes mongol Naidan Tuvshinbayar, no és ma hatvanhat esztendős a judo legendás alakja, a japán Jamasita Jaszuhiro.



Jamasita mester az 1984-es olimpián, Los Angelesben szerezte meg az aranyérmet az open kategóriában, eladdig nyert egy junior-világbajnoki címet (1976, Madrid), négy felnőtt világbajnoki aranyat (1979, Párizs, +95; 1981, Maastricht, +95 és open; 1983, Moszkva, +95), négy Kano-kupát, hat japán bajnokságot, egyetemi és főiskolai világbajnokságot és két párizsi szupertornát.

Nincs még egy olyan judós a világon, akinek eredménylajstromában kizárólag első helyezéseket tartanának nyilván: 1977 októberétől 1985-ös visszavonulásáig egyetlen meccset sem veszített, kétszázhárom mérkőzéséből hét ért véget döntetlennel, többnyire a korszak másik zsenije, a kétszeres olimpiai bajnok japán Szaito volt ilyenkor az ellenfele…

A kilencedik danos nagymester, Jamasita Jaszuhiro napjainkban a japán olimpiai mozgalom első embere, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma huszonkilenc esztendős a szingapúri ifjúsági olimpián ezüstérmes, korosztályos világbajnoki hetedik helyezett, junior és ifjúsági magyar bajnok Batizi Barbara, ma huszonnyolc a magyar bajnoki bronzérmes Török Roland, és ma huszonhárom az ifjúsági Eb-ezüstérmes Maróti Alexandra. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023)