A Benfica bejelentette, hogy a harmincöt éves Telma Monteiro 2024-ig, a párizsi olimpiáig marad a klubnál, s ha sikerül kvalifikálnia magát, a klasszis judós pályafutása hatodik olimpiáján vehet részt.



A portugál Telma Monteiro a tizenötödik Európa-bajnoki érmét szerezte meg a tavasszal Lisszabonban megrendezett tornán, amelyen hatodik Eb-aranyának tiszteletére a portugál himnuszt is eljátszották. A hat Eb-arany mellett már van két ezüst és hét bronz is a gyűjteményében, de a harmincöt éves portugál csillagnak van egy olimpiai és öt világbajnoki medálja is. Tavaly, a prágai Európa-bajnokság döntőjében Karakas Hedvig bizonyult jobbnak, akkor Monteirónak be kellett érnie az ezüsttel.

Az európai judósok közül a holland Anton Geesink szerezte a legtöbb Európa-bajnoki címet, a sportág hőskorában huszonegy alkalommal lett övé az arany – tegyük hozzá: ő egy-egy versenyen a saját súlycsoportjában és az open-kategóriában is szerepelhetett. A második legtöbb aranyérmet szerző judós címet Európában három felé kellene osztani, hiszen az osztrák Edith Hrovat, a holland Angelique Seriese és a román Alina Dumitru is nyolcat gyűjtött, hétig jutott a belga Ulla Werbrouck, az ugyancsak belga Gella Vandecaveye, a holland Willem Ruska és az orosz Tamerlan Tmenov. De egy rekord így is Monteiróé lett: immár ő a judo legidősebb korban, harmincöt évesen Európa-bajnoki címet szerző sportolója.

S most egy újabb elképesztő rekordra tör.

Monteiro elárulta: Tokió előtt már meghozta a döntést, hogy az olimpia után élsportolóként nem folytatja, de ezt az elhatározását most megváltoztatta. „Nagyon szeretek versenyezni, és még mindig szenvedélyesen szeretek győzni. Így van értelme folytatni. Ha sikerül kiharcolnom, én lehetek a világ egyetlen judósa, aki hat olimpián is tatamira léphetett...”



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma huszonnégy esztendős az U23-as magyar bajnoki bronzérmes Kiss Klaudia, és ma huszonegy az ifjúsági magyar bajnoki bronzérmes Szlávik Gergő. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: A Bola
Fotó: EJU, Rui Telmo Romao)