Ma harminckilenc esztendős az oroszok olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok judósa, Alekszandr Mihajlin. Még mindig fáradhatatlan!



Alekszandr Mihajlin a judo utóbbi két évtizedének egyik legeredményesebb alakja, háromszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok, tizenhét Világkupát nyert meg, de a kiemelkedő eredmények ellenére már a harmincon túl vehetett részt első olimpiáján: s Londonban ezüstérmet szerzett.

1996-ban még túl fiatal volt az ötkarikás részvételhez, novemberben döntős volt a junior Eb-n, egy évvel később már ő volt a kontinens legjobbja. 1998-ban junior-világbajnok lett, a döntőben a japán Munetát győzte le, mint pályafutása során oly sokszor.

A sydneyi olimpia előtt világbajnoki és Európa-bajnoki bronzéremmel szerezte meg az indulási jogot, ám 2000-ben Jurij Sztyepkin jobb formát futott (Európa-bajnok lett), így ő utazhatott az ausztráliai játékokra. Sztyepkin Sydneyben leszerepelt, egy évvel később pedig Mihajlin megmutatta: vele talán többre mentek volna. Két aranyérmet nyert a müncheni világbajnokságon, a nehézsúlyban és az open kategóriában.

Hiába, Athénhoz közeledve új riválisa, Tamerlan Tmenov szállította a jobb eredményeket, így a 2004-es olimpián ő képviselte az orosz színeket. 2005-ben Mihajlin újabb világbajnoki arannyal jelezte, kár volt lemondani róla, de hiába nyert Európa-bajnoki címet 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben is, Tmenov megint jobban hajrázott, s Pekingben is ő képviselte az orosz színeket.

Alekszandr Mihajlin 2009-ben Európa-bajnoki bronzéremmel és Moszkvában Grand Slam-győzelemmel folytatta, 2010-ben csak két nemzetközi tornán tűnt fel, 2011-ben viszont újra aktívabb lett: megnyerte a tbiliszi Világkupát és a hamburgi Európa-kupát is. Be is került az orosz világbajnoki válogatottba, így pedig – ötödik nekifutásra – elérhetővá vált számára a londoni olimpia…




Párizsban világbajnoki bronzéremmel, 2012 áprilisában Cseljabinszkban pedig hatodik Európa-bajnoki címével jelezte: még mindig nem szabad lemondani róla. Londonban aztán remekelt: a francia Riner ellen ezüstérmes lett, a döntő alapján sokak szerint akár csillogóbb érmet is kaphatott volna olimpiai premierjén.

Már akkor „nagy öregnek” tartották, amikor harmincnégy évesen nevezték a riói világbajnokságra. Az ott elért ötödik helyezés után bejelentette visszavonulását, de nehéz volt komolyan venni, hiszen 2014-ben már újra a tatamin volt. Aztán megint visszavonult, hogy némi szünet után 2016-ban váratlanul tatamira lépjen a tokiói Grand Slam-tornán. Mihajlin fáradhatatlan: a legutóbb Agadirban vett részt a Grand Prix-n, ahol ötödik lett…

Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma hetvenegy esztendős a leányvári judo motorja, a Leányvár SE vezetője, edzője, Pfluger Antal, és ma hetvenöt az 1968-ban országos bajnokságot nyerő Keserű László. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Judoinside)