„Minden tánc egy küzdősport és minden küzdősport egy tánc”– hangzik el az alábbi videóban, amely George Birkadzét mutatja be a nézőknek, aki Grúziában született, de jelenleg Bostonban él, és két karrierje van egyszerre.




Profi szinten foglalkozik küzdősportokkal, de közben balett-táncos is, jelenleg a Boston Ballet vendégoktatója. A videót elsősorban azért érdemes megnézni, mert egy végtelenül szimpatikus és tehetséges embert mutat be nagyon látványos felvételekkel, de másodsorban azért is, mert talán segít eloszlatni egy-két tévhitet mind a balettel, mind a küzdősportokkal kapcsolatban.

A bostoni balett-társulat vendégtanára azt meséli az életéről, hogy Grúziában, ahol született, mindenki táncol, így ő is elment táncolni, tizenegy éves kora óta professzionális szinten méghozzá. Sajnos nincs abban sok meglepő, hogy őt is rengeteget cukkolták azzal, hogy fiú létére balettozik, ezért ment el küzdősportolni is. Merthogy a táncot sem hagyta ott, de közben feketeöves lett brazil jiu-jitsuban, judóban és karatéban.



Birkadze azt mondja, hogy a balettról sokan azt gondolják, könnyed és könnyű mozgásforma (ebből csak az első igaz), a küzdősportokról meg azt, hogy az csak a kiütésekről és a vérről szólnak, de ez nem így van.

A balettban és a küzdősportban is nagyon fontos az egyensúly, mindkettőben egy technika megtanulásáról és napi rendszerességű gyakorlással való tökélyre fejlesztéséről van szól. Mindkettő az önfegyelemre és az önuralomra tanít, Birkadze azt mondja, a balett segített neki abban, hogy jobb legyen a küzdősportokban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Velvet
Gyulai Bence írása)