A judosport legeredményesebb női versenyzője, a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok japán Tani Rioko a hatodik danfokozatról szóló diplomát vehette át Fukuokában. Példátlanul sikeres pályafutását és a judosportért tett szolgálatait ismerték el ezzel a kitüntetéssel.



A hatodik danfokozat adományozása két szempontból is különleges eseménynek számít Japánban: egyrészt a sportág őshazájában ritkán adományoznak mesterfokozatokat, inkább a vizsgákra helyezik a hangsúlyt, az pedig valóban példa nélküli, hogy az 1933-ban bevezetett danfokozat rendszerben a nők között valaki két fokozatot „ugorjon” egyszerre. Tani az elismerést a szülővárosában, Fukuokában megrendezett danvizsgán vehette át. „Régóta álmodtam erről, most olyan boldog vagyok, mint amikor átvehettem az első danfokozatot” – nyilatkozta a japán hölgy.



Tani – lánykori nevén Tamura – Rioko 2000-ben és 2004-ben megnyerte a 48 kilósok küzdelmeit az olimpián, összesen öt olimpiai érmével (két arany, két ezüst, egy bronz) pedig abszolút rekorder a sportágban. Hét világbajnoki aranyérmet gyűjtött pályafutása során, ennyit rajjta kívül csak egy hölgy, a kínai Ven Tong jegyezhet – ők ketten holtversenyben a második helyen állnak a világbajnoki örökranglistán a tízszeres bajnok Teddy Riner mögött.





Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma negyven esztendős a felnőtt magyar bajnoki bronzérmes Kiss László, és ma harminchat a szintén felnőtt magyar bajnoki bronzérmes Nagy Olga. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Judoinside
CNN)