Történelmi sikert ért el a Terrorelhárítási Központ (TEK) csapata – soraiban Ungvári Zoltánnal –, amely az egyesült államokbeli Orlandóban megnyerte a különleges rendőri szolgálatok SWAT Round-up International nemzetközi versenyét.




A judós Ungvári családból csak Zoli (balról a harmadik)
tudott 
világbajnokságot" nyerni


Korábban még egyszer sem tu­dott külföldi egység összetettben diadalmaskodni. Az ötnapos megmérettetésen volt túszmentés, mesterlövész-feladatokat, akadálypályákat kellett teljesíteni, illetve egy szimulációs gyakorlat során egy sérült bajtárs kimentését is végre kellett hajtani. A bajnokcsapat tagja volt az olimpiai ezüstérmes judós Ungvári Miklós öccse, Zoltán, aki egyéniben is rajthoz állt, és a tizedik helyen végzett. „Hihetetlen büszke vagyok arra, hogy Zoli a csapat tagja lehetett, hiszen először nyerte meg magyar egység ezt a versenyt. Úgymond ő lett az első világbajnok a családban, Attilának és nekem még nem sikerült vébén a dobogó legtetejére állnunk” – fogalmazott a Borsnak Ungvári Miklós, aki szerint jól tudja kamatoztatni a TEK-ben a judotudását a fiatalabbik Ungvári.




A versenyzőknek kemény fizikai erőpróbákat is kellett teljesíteniük


„Az állóképesség, a fegyelem és a tisztelet, ez a három dolog a legfontosabb a judóban. Az sem véletlen, hogy Japánban a rendőrök judót tanulnak az akadémián, hiszen a közelharc és az önvédelem szempontjából nagyon hasznos ez a sportág” – Szilágyi József, a TEK műveleti igazgatója szerint is hasznos a küzdősportos múlt, ám önmagában ez kevés ahhoz, hogy valaki jó kommandós legyen.




Ungvári Zoltán (az első sorban balra) nemzetközi versenyt nyert a csapatával


„Ez csak egy plusz. Rengeteg kritériumnak kell megfelelnie valakinek, hogy bekerüljön a TEK-be. Zoli remek szakember, ám nem szeretném őt külön ki­emelni. A nemzetközi versenyen aratott siker egy igazi csapatmunka volt” – mondta a Borsnak a műveleti igazgató.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Bors
K. D. írása)