Ma harmincegy esztendős az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes tatabányai judós, Csernoviczki Éva.




Reggeli beszélgetés a londoni olimpia után


Tizenöt esztendővel ezelőtt a győri ifjúsági Európa-bajnokságon tűnt fel ő is a nemzetközi élvonalban, a hosszú szünet után újra megrendezett korosztályos kontinensbajnokságon bronzérmet szerzett. Csernoviczki Éva azóta valamennyi korcsoportban letette a névjegyét.

A juniorok között hetedik lett a budapesti világbajnokságon (2004), ezüstérmes az Európa-bajnokságon (2005), míg az U23-asok között három Eb-döntőt is vívhatott, ezek közül kettőt is megnyert (2006 és 2008), sőt, az első, nem hivatalos Eb-n (2003) is a dobogó legfelső fokára állhatott. A felnőttek között 2007-ben ragyogó sorozatot kezdett, bár a riói világbajnokságon „csak” hetedik lett, Világkupa-győzelmekkel és érmekkel harcolta ki magának az olimpiai indulás jogát: Pekingben ugyancsak a hetedik helyen végzett.

Nyolc évvel ezelőtt ő szerezte az első magyar Grand Prix-győzelmet Abu-Dzabiban, ezüstérmes lett a tbiliszi Eb-n és bronzérmes a moszkvai Grand Slam-tornán és a belgrádi Universiadén. 2010-ben is remekül kezdett, második lett a bécsi Európa-bajnokságon, ám az azt követő GP-n komoly sérülést szenvedett, meg is kellett operálni, így hónapokat várt a visszatérésre. Az év végén újra tatamira léphetett, 2011 januárjától pedig remek sorozatba kezdett, ezüstérmes lett a párizsi Grand Slam-tornán és az isztambuli Európa-bajnokságon, majd a dobogó harmadik fokára állhatott a riói Grand Slamen és pályafutása során először a világbajnokságon is.



A londoni olimpia évében sem vett vissza a lendületből: bár kevesebb versenyt vállalt, mint máskor, így is igen emlékezetes teljesítményt nyújtott. Előbb bronzérmet szerzett a cseljabinszki Európa-bajnokságon, majd az olimpián is. A bronzmérkőzésen a japán világbajnok Fukumi ellen elért győzelme az olimpiát követő magyar nézők ezreit állította a judo mellé…

2013-ban és 2014-ben is volt egy-egy „óriási dobása”: a hazai publikum nagy-nagy örömére megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot a Papp László Budapest Sportarénában, majd a rákövetkezendő évben megvédte kontinensbajnoki címét! 2015-ben a bakui Európai Játékokon bronzérmes lett, a világbajnokságon pedig a pontszerző hetedik helyig jutott. A riói olimpiai szereplésbe beleszólt a fránya sérülés, így a hetedik helyen zárta a 2016-os ötkarikás játékokat. Idén újabb rekordot könyvelhetett el, zsinórban tizedszer állhatott fel az Európa-bajnoki dobogóra, Varsóban negyedik Eb-bronzát szerezte.

Van másik két ünnepeltünk is: ma harmincnégy éves a kétszeres junior magyar bajnok Makhult Mihály és ma esztendős tizenhat esztendős az ifjúsági ob-bronzérmes Végh Zsombor. Isten éltesse sokáig őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)