Mintegy harminc éve áldoz nap mint nap a cselgáncsnak, de még most is szeretne visszaadni valamit a sportágnak Ungvári Miklós, aki az M4 Sportnak beszélt többek között a kezdetekről, a judo iránti szerelméről és hogy honnan merített erőt.




Az interjú megtekintéséhez: KLIKK IDE!


Óvodás kora óta atletizált, majd általános iskolában elkezdték érdekelni a távol-keleti sportok, és persze sok kortársához hasonlóan rajongott a Bruce Lee-filmekért. A ’90-es években aztán a magyar cselgáncs nagy szerencséjére hazajött Bíró Tamás, aki judotanfolyamot hirdetett, így került kapcsolatba a cselgánccsal Ungvári Miklós.

„Tulajdonképpen az első edzésen beleszerettem a judóba. Ahogy beléptem a terembe, és láttam, hogy ezek a fantasztikus judokák egymással szemben hajolgatnak, nagyjából még azt sem tudtam, miről szól, mi a judo, de láttam, hogy nekem ezt a sportot kell szeretnem. Abban a pillanatban magával ragadott” – idézte fel a kezdeteket az M4 Sportnak az olimpiai ezüstérmes sportoló.

Világ életében mozgékony gyerek volt, és volt is kivel gyakorolnia, hiszen kilenc testvére van. Természetesen ahogy nőttek, úgy feszültek egyre inkább egymásnak, mikor pedig lejárt az edzésekre egy küzdő közegbe került, ahol lehetett is „bunyózni”. Eleinte az ökölvívás is vonzotta, hiszen komoly példaképek álltak előtte, ám édesanyja túlságosan féltette ahhoz, hogy bokszolnak adja. „Mondjuk a judo sem egy balett” – tette hozzá félmosollyal.

Gyorsan jöttek a sikerek, és mindig ott motoszkált a fejében, hogy olimpiai bajnok szeretne lenni.

„Sajnos ezt a célt nem tudtam elérni. Most megint kitűztem egy célt magamnak, amit még nem is merek nyilvánosan kimondani. Többek között ott van ez a világbajnokság. Megmutatni a világnak, Magyarországnak, a fiataloknak, hogy igenis lehet ezt huszonév felett, akár harminchat évesen is csinálni” – mondta, hozzátéve, hogy persze edzőinek is szerette volna bizonyítani, nem ment kárba a belé fektetett munka. Sikerült.

Irigylésre méltó hozzáállás. És hogy honnan szedte a motivációt? „Pár éve ezelőtt nagyon sokszor belőle merítettem erőt. Akkora élvezettel és annyira szépen, könnyedén judózott, míg én sokszor csak törtem a judót” – beszélt a hazai rendezésű világbajnokságon 81 kilogrammban induló öccséről, Ungvári Attiláról.


Vannak ünnepeltjeink is a mai napon: ma hatvanhárom esztendős a junior ob-bronzérmes Barta Péter, ma huszonkettő a szintén junior ob-harmadik György Richárd, ma negyven a magyar bajnok Novák Szilvia és ugyancsak a negyvenediket ünnepli a junior ob-ezüstérmes Malik Zoltán. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Fotó: MOB, Róth Tamás
Forrás: M4Sport.hu)