India sportélete jelenleg sokkal inkább szól a krikettről, mint a judóról. A Nemzetközi Judo Szövetség azonban javítana a tendencián, s oktatási programjának útitervébe felvette a világ második legnépesebb országát is.

Az IJF szakértői két hetet töltöttek az ázsiai országban, hogy megvizsgálják, milyen lépéseket tudnak tenni India judójának fejlődése érdekében.


Az utazás első állomásán, az Agra városában lévő Tádzs Mahal előtt


Kilenc városban csaknem húsz eseményt szervezett a szövetség, amelyen több mint háromezer fiatal judós és judoedző vett részt. Összességében elmondható, hogy az indiaiak nem csak érdeklődnek, de boldogan gyakorolják is a judót, edzőik készek átadni tudásuk legjavát a tanítványoknak.




Az Indiai Judo Szövetség elsődleges céljai között említendő az országosan tizenöt-húszezer fős judós létszámot három-négy éven belül ötvenezerre bővíteni. Azonban nem csak mennyiségben, minőségben is jelentős előrelépésre van szükségük, hogy az élmezőny közelébe férkőzhessenek.




Az utazás egyik fontos főszereplője volt hazánk büszkesége, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós, aki vállalta, hogy megosztja judo iránti szenvedélyét, s a legmagasabb szinten szerzett, csekélynek abszolút nem mondható tapasztalatát az érdeklődőkkel. A ceglédi sportoló professzionalizmusát és kitűnő humorát igen nagyra értékelte az egész közösség.





Ám nem csak az indiaiakra, Ungvári Miklósra is nagy hatással volt a program. Elmondása szerint Indiában egy életre szóló élményben részesült, az egész utazás elképesztő volt számára, bárhova is ment meleg fogadtatásban részesült.



Ungvári Miklós és az IJF szakértői csapata jelenleg már Nepálban tartózkodik, a cél azonos, megismerni a helyi judo nehézségeit, hiányosságait, s a fejlődés útjára állítani a sportágat a világ egyik legszegényebb országában is.  


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: IJF)