Ma ünnepli harminchatodik születésnapját a magyar judosport egyik legfényesebben tündöklő csillaga, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki harmadik helyezett, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós.




Öt szép győzelem a 2005-ös kairói vb-ről








Tizennégy évvel ezelőtt, 2002 tavaszán robbant be a nemzetközi élmezőnybe, ötödik lett Leondingban, majd Budapesten, ezután megnyerte a varsói tornát és ezüstérmet szerzett Rómában – a Világkupa-menetelést egy csodálatos győzelemmel fejelte meg: Ungvári Miklós Európa-bajnok lett Mariborban.

Ő a második magyar judós, aki három egymást követő világbajnokságon is felállhatott a dobogóra, bronzérmes lett 2005-ben Kairóban, 2007-ben Rio de Janeiróban és 2009-ben Rotterdamban.




Egy igen régi felvétel: Hungária-kupa győzelem 2005-ből


Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Maribor mellett 2009-ben Tbilisziben és 2011-ben Isztambulban, kontinensbajnoki ezüstérmes volt Rotterdamban (2005), Lisszabonban (2008) és Bécsben (2010). „Új” súlycsoportjában, a 73 kilogrammban bronzérmet szerzett Montpellier-ben (2014), majd tavaly, a bakui Európai Játékokon a pontszerző hetedik helyig jutott. 




2015-ben megnyerte a Budapest Grand Prix-t


Páratlanul sikeres pályafutását az ötkarikás játékokon is megpróbálta kiteljesíteni, ám Athénban a portugál Pina, Pekingben pedig – vitatott körülmények között – az orosz Gadanov megakadályozta ebben. Londonban aztán Ungvári Miklós emlékezetes teljesítményt nyújtva ezüstérmet szerzett, húsz esztendő után szoríthattunk újra magyar judósért az ötkarikás játékok döntőjében. Idén Rióban ismét a magyar csapat legjobbja volt, pillanatnyi kihagyáson múlt az újabb érem, az ötödik helyen zárta a versenyt.

Igazi sportember, akit a versenyszellem olykor egy ló vagy egy motor nyergében is magával ragad, a tatamin pedig rendre csillogtatja felkészültségét az egyik legnépesebb és legkiegyensúlyozottabb súlycsoportban, immár több mint három éve a 73 kilogrammosok között.

Van még egy ünnepeltünk, ma huszonnégy éves az ifjúsági magyar bajnok Haáz Levente.

Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás;
MJSZ, Horváth György
Video: dr. Hangyási Dávid Botond)