Ma ünnepli harmincnyolcadik születésnapját a magyar judo eddigi egyetlen felnőtt világ- és Európa-bajnok judósa, Braun Ákos. Fordulatokkal teli pályafutását jól ismeri a magyar judós társadalom.



Ő lett a sportág egyik legeredményesebb magyar versenyzője, 2005-ben Kairóban világbajnoki aranyérmet szerzett, ugyanabban az évben Rotterdamban Európa-bajnok lett, s az Év sportolójává választották Magyarországon.




Egy már elveszítettnek hitt Európa-bajnoki bronzmeccs,
egy parádés pályafutás utolsó állomása


Mindez azután történt, hogy 2004-ben a visszavonulás mellett döntött, miután – mindössze néhány ponttal lemaradva – nem tudta kivívni az athéni olimpiai indulás jogát.

Braun Ákos a nagy sikerek után nekifutott még egyszer, de Pekingről is lemaradt, ezúttal is csupán egy hajszál választotta el az ötkarikás játékoktól. Utolsó versenyén, a 2008-as lisszaboni Európa-bajnokságon bronzérmes lett.

A sors fintora, hogy 2009-től új olimpiai kvalifikációs rendszert vezettek be, amely nem engedné meg, hogy Braunéhoz hasonló eredményekkel valaki lemaradjon a nyári játékokról.

A paksi judós 2008-ban végleg visszavonult, azóta diplomáinak hasznosítása mellett klubjában edzősködik, informatikusként pedig az Európai Judószövetség rendezőgárdáját erősíti. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland)