Évek óta töretlen az Atomerőmű Sportegyesület lendülete, szakosztályai, sportolói eredményeit lehetetlen felsorolni. Hétfőn az elmúlt évet értékelve átadták az ASE Örökös Tagja és Örökös Bajnoka címeket. Az előbbit Hangyási László, utóbbit a riói olimpiára készülő tanítványa, Bor Barna kapta.




Szűnni nem akaró tapssal köszöntötte az Atomerőmű SE küldöttgyűlésére összesereglett majdnem másfél száz ASE tag Hangyási László mesteredzőt, aki a város Pro Urbe-díja és Díszpolgári címe mellé immár az ASE Örökös Tagja címet is átvehette. A sportág első magyar és máig egyetlen olimpiai bajnoka, Kovács Antal és mindkét eddigi felnőtt világbajnoka Kovács Antal és Braun Ákos edzője. A dolog pikantériája, hogy éppen tanítványától, a sportegyesületet elnöklő Kovács Antaltól vette át az újabb elismerést, amit kissé elfogódottan, hálás mosollyal, amolyan Laci bácsisan köszönt meg. Bor Barna hangján, mosolyán is érződött a meghatottság, amikor az ASE Örökös Bajnokává avatták. Mit sem sejtett minderről, ami nem csoda, ő már az olimpia lázában ég.




A kiválóságok, példaképül állítható sportvezető és sportoló köszöntésén túl az elmúlt év értékelésére is sort kerítettek. Dr. Kovács Antal elnök igyekezett érzékeltetni az eredményeket, a felsoroláshoz ugyanis a küldöttgyűlés keretei szűkek lettek volna. Az egyesület évek óta tartó lendülete nem tört meg, taglétszámban, programokban, sikerekben gazdag volt az elmúlt év is. Az ASE 1398 tagjával Magyarország nagy egyesületei közé tartozik, a szakosztályok eredményei is magukért beszélnek.

A kitüntetetteket „adó” judo szakosztály három sportolója Bor Barna, Csoknyai László, Cirjenics Miklós kvalifikálta magát az olimpiára, a junior korú Pupp Réka számos sikert ért el. Férfi kosárlabda szakosztály dupla bronzos évet zárt: a bajnokságban és a Magyar Kupában is harmadik helyen végzett. Az elnök sorra vette a többi szakosztály tavalyi eredményeit a sakktól az utánpótlás labdarúgásig. Miután az ASE az élsport mellett a tömegsportban is igen eredményes, Kovács Antal részletesen kitért az e téren elért eredményekre is, amelyek jobbára a szabadidő szakosztály nevéhez, programjaihoz kötődnek. Az ASE – mint összegezte – programok tucatjaival gazdagította a város életét.

Harminc éve, vele indult el a paksi dzsúdó fénykora
Harminc éve, harminc évesen érkezett Paksra Hangyási László. A nyolcadik danos judo mesteredző azóta sporttörténelmet írt. Két évtizede Magyarország legsikeresebb judo edzője, korábban maga is válogatott versenyző volt. A mesteredző kezei között nevelkedett ki a sportág első és egyetlen magyar olimpiai bajnoka és mindkét eddigi világbajnoka. Országunk első edzője, akinek van felnőtt korosztályban olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tanítványa is, illetve tanítványai minden korosztályban felállhattak már a világversenyek dobogójára.

Hangyási László 1986-ban került Paksra, 1989 óta tölti be a Paksi Atomerőmű SE Judo szakosztályának vezetőedzői posztját. 1992-ben született meg a szakosztály legnagyobb sikere, amikor Kovács Antal a barcelonai olimpián aranyérmet szerzett. Akkoriban kezdődött a szakosztály – és „Laci bácsi” – sikertörténete, ami immáron 30 éve tart. 1993-ban mesteredzői címet kapott, munkásságát Paks városa PRO URBE emlékérmével jutalmazta majd Díszpolgári címet kapott.

Hangyási László a sport területén végzett világszínvonalú munkássága mellett családfőként is becsülettel megállja a helyét. Felesége, Hangyási született Daróczi Eszter NB I.-es kosárlabdázó, bajnokcsapat tagja, kosárlabda edző. Fiúk, Hangyási Dávid Botond fogorvosként szerzett egyetemi diplomát.

Terítékre került az egyesület gazdálkodása is. A beszámolóból kiderült, a múlt évet közel tizenötmilliós veszteséggel zárta a klub. Idén sem mondható rózsásnak a helyzet, a korábbi években kapott támogatás még hiányzik a büdzséből. Dr. Kovács Antal ennek kapcsán azt mondta, van szándék az egyesület támogatására, de volt egy félreértés, ami miatt csúszik az erre vonatkozó döntés. A felröppent hírekkel ellentétben az országos szövetség nem finanszírozza a csapatok működését. Miután ezt tisztázták, tájékoztatták a támogatásban érdekelt döntéshozókat, de az ASE elnöke szerint ez hosszú folyamat. A kérdésben, mint mondta, napokon belül döntés születhet. Hozzátette, hogy az évszázad beruházása előtt nem lehet kérdés, hogy szükség van-e egy sportegyesületre, ami a munkában résztvevők és családtagjaik számára kínál lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére akár nézőként, akár résztvevőként.

Most már igazi paksinak érzi magát
Éppen annyi idős – harminc esztendős – amennyi mestere volt Paksra érkezésekor. Kerepestarcsán született, de bevallása szerint az elmúlt közel tizennégy évben már igazi paksi lett. Nemcsak azért, mert paksi lánnyal házasodott meg, hanem azért is, mert nagyon szereti a várost. 2003-ban került az ASE-hoz azzal a céllal, hogy Hangyási László kezei alatt készülhessen. Ifjúsági Európa-bajnoki és junior Európa-bajnoki második helyezettként érkezett azzal a céllal, hogy az eredményeket bővítse, végcélként az olimpiát jelölte meg. Gyorsan beilleszkedett a paksi környezetbe, a város is gyorsan befogadta a „nagy mackót”. Szorgalmas munkával eredményei egyre javultak, junior Európa-bajnokságot nyert, majd junior vb-n ezüstérmet. Ezt követte egy páratlan sorozat: háromszor nyerte meg a 23 év alattiak Európa-bajnokságát. 2008-ban sikerült a pekingi olimpiára kijutnia. Ezt felnőtt Európa-bajnoki és Világkupa-eredmények egész sora követte. 2011-ben Tyumenben abszolút világbajnoki második helyezést szerzett. Következett London, második olimpiai megméretésén a hetedik helyet érte el kis különbséggel lemaradva egy igazán előkelő helyezésről. Barna ötszörös Világkupa-győztes, jelenleg felkészülését folytatja harmadik olimpiájára, ahol már a súlycsoport elitjéhez tartozik.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Teol.hu
Fotó: Vida Tünde)



Támogatóink

Atomerőmű SE

Vezetőedző:
Hangyási László Botond


Edző:
Bor Barna
Braun Ákos
Csoknyai László
Dobai Krecht László
Kanczler István
Keszthelyi László
Péri Balázs

Honlap:
www.ase.hu





Központi edzőterem címe:
Paks, Barátság utca 3.