Az Atomerőmű SE a versenyek szervezésében is komoly szerepet vállal. Nyáron a junior korosztály Európa-kupáját rendezi a Duna-parti város, míg szeptemberben a diák, serdülő és ifjúsági korcsoport verseng a híres, nemzetközi Atom-kupán.




Ez utóbbi eredetileg a diákok versenye volt, mára a serdülő és ifjúsági korosztály is tatamira lép a teljes hétvégét kitöltő megmérettetésen. Az elmúlt esztendőben a mintegy nyolcszáz nevezővel büszkélkedő Atom-kupán a hazai versenyzők mellett számos külföldi judós is szerencsét próbált.

A juniorok Atom-kupája – és az azt követő nemzetközi edzőtábor – bekerült az Európai Judo Szövetség versenynaptárába, mint a junior Európa-kupa-sorozat magyarországi állomása. A rangos esemény megszervezése az egész szakosztályt mozgósítja, ahol a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna és a többszörös Világkupa-érmes Csoknyai László is tevékeny részt vállal a munkából, amely kitűnő példaként szolgál a fiatalok számára.

A tavalyi évben, a harmincadik alkalommal megrendezett viadalon huszonhét ország 345 versenyzője indult. A junior korosztály egyik legrangosabb nemzetközi versenyén a magyar sportolóknak egy arany-, három ezüst- és öt bronzérmet is sikerült itthon tartani. A hazai pályán versenyző paksiak két ezüst- (Ohát Zalán, Pupp Réka) és egy bronzéremmel (Lukács Ditta) vették ki a részüket.



Az 1988-as indulása óta a paksi Atom-kupán mindig voltak olyan külföldi versenyzők, aki később világra szóló sikereket értek el. A teljesség igénye nélkül most felsorolunk néhányat azon versenyzők közül, akik aranyérmet szereztek Pakson.

Az első egyéni Atom-kupán – amelyen tizenegy ország vett részt – az elsők között nézhettük a későbbi világbajnoki bronzérmes Diego Brambilla és az Európa-bajnok, világbajnoki ezüst-, majd olimpiai bronzérmes Frank Möller technikáit. 1990-ben fölényesen nyerte súlycsoportját az izraeli Smajda (Eb bronz-, vb ezüst-, olimpiai bronzérmes) és a román Croitoru (Európa-bajnok, vb-bronzérmes).

1991-ben az osztrák Patrick Reiter (későbbi Európa-bajnok és kétszeres vb-bronzérmes diadalmaskodott Pakson, de ekkor nyert Ben Sonnemans is, aki felnőttként szintén kontinensbajnok lett. Az 1992-es esztendő két ifjú spanyol tehetség győzelmét hozta, az egyikük Sara Alvarez volt, aki az Eb-n minden színű éremből szerzett és a vb-n is ezüst-, illetve bronzéremig jutott. A másikuk, Esther San Miguel kétszeres Európa-bajnokként és vb-bronzéremmel folytatta pályafutását.

Az 1993-as év legnagyobb későbbi csillaga Frederique Jossinet volt, aki később összesen tizenhárom érmet gyűjtött Eb-ken, vb-ken és olimpián – mindeddig. Arany-, ezüst- és bronzérmet nyert Európa-bajnokságon a paksi nehézsúlyú győztes holland Francoise Harteveld. Kovács Anti későbbi nagy ellenfele, az izraeli Ariel Zeevi (Európa-bajnok, világbajnoki és olimpiai érmes) 1994-ben Atom-kupa győzelemmel hangolódott a későbbi nagy sikerekre. Ezen az Atom-kupán tűnt fel a portugál Pedro Soares is, aki két ezüst- és két bronzérmet szerzett a kontinensbajnokságokon.

Magomed Dzsafarov, Sergei Aschwanden és Barbara Harel volt az 1995-ös esztendő legnagyobb alakja, hisz a paksi győzelmüket követően a felnőttek között megannyi Eb-aranyat, illetve olimpiai és vb-érmet szereztek. A 2000-es olimpia bajnoka az olasz Giusseppe Maddaloni 1996-ban diadalmaskodott a junior Atom-kupán. Ekkor nyert aranyat a későbbi Európa-bajnok spanyol David Alarza is. A lányok mezőnyében Mészáros Anett későbbi ellenfele, a belga Jacques (Eb és vb-bronzérmes) diadalmaskodott.

Sabrina Filzmoser, a későbbi Európa-bajnok és vb-érmes 1997-ben és ‘98-ban is győzni tudott az Atom-kupán. Utóbb győzött az olimpiai bronzérmes szlovén Urska Zolnir, illetve a többszörös Eb-érmes spanyol Cecilia Blanco is. A nehézsúlyú férfiak között a spanyol Aythami Ruano is aranyat nyert az Atom-kupán (1997), mint ahogy később a felnőtt Eb-n is. A szlovén Petra Nareks szintén az Atom-kupa győzelmét követően állhatott az európai dobogó legmagasabb fokára, mint ahogy a közelmúlt egyik legnagyobb csillaga, a francia Lucie Decosse is.

Mindenki számára ismerősen cseng a 2001-es győztes Alina Dumitru neve, aki Románia első olimpiai aranyérmét szerezte judóban. A pekingi olimpián lett érmes a szlovén Lucia Polavder, aki junior korában kétszer győzött Pakson. A híres orosz sportolók közül a londoni olimpiai bajnok Manszur Iszajev és Ivan Nyifontov (Európa- és világbajnok) nevét kell megemlíteni, de nyert itt az ukránok világbajnoka, Georgij Zantaraja, vagy a csehek Európa-bajnoka, Lukas Krpalek is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Fotó: Molnár Gyula)

Támogatóink

Atomerőmű SE

Vezetőedző:
Hangyási László Botond


Edző:
Bor Barna
Braun Ákos
Csoknyai László
Dobai Krecht László
Kanczler István
Keszthelyi László
Péri Balázs

Honlap:
www.ase.hu





Központi edzőterem címe:
Paks, Barátság utca 3.